KONTAKTAI

V.Kudirkos g. 33, LT-71124 Šakiai
Raštinės tel. (8 345) 60176
gimnazija@ziburys.sakiai.lm.lt

PAMOKŲ LAIKAS

1.8:00-8:45
2.8:50-9:35
3.9:45-10:30
4.10:50-11:35
5.11:55-12:40
6.12:50-13:35
7.13:45-14:30
8.14:35-15:20

NAUDINGOS NUORODOS

Projekto MEPA renginys gimnazijoje
2019-01-23
    Europos Parlamento Informacijos biuras Lietuvoje tęsia tarptautinės programos „Mokyklos – Europos Parlamento ambasadorės“ (MEPA) įgyvendinimą. Programos tikslas – skatinti mokyklos bendruomenės aktyvų domėjimąsi Europos Sąjungos (ES) sprendimais ir aktualijomis, o ypač Europos Parlamento (EP) vaidmeniu Europos demokratijoje. Joje numatytos tiek formaliojo ugdymo (integruotos pamokos apie ES ir Europos Parlamentą), tiek neformaliojo ugdymo (Europos dienos renginiai, diskusijos, informacijos apie EP ir ES sklaida) priemonės. Programoje sėkmingai dalyvaujančioms mokykloms bus suteiktas Europos Parlamento ambasadorių vardas, o geriausi moksleiviai ir mokytojai bus pakviesti apsilankyti Strasbūre arba Briuselyje.
    30 aktyvių Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivių ir 3 mokytojai šiemet aktyviai dalyvauja šioje programoje ir vienas iš renginių - įdomus ir interaktyvus žaidimas, kurio metu gimnazistai turėjo progą pasijusti tikrais parlamentarais, - vyko mūsų mokykloje sausio 23 dieną. Šį užsiėmimą bei trumpą Europos Parlamento veiklos pristatymą mums dovanojo Europos Parlamento biuro Lietuvoje atstovė bei MEPA programos koordinatorė Natalija Bružienė.
    Pirmiausia lektorė aptarė demokratijos reikšmę pasaulyje, Europos Parlamento struktūrą, funkcijas, EP narių pasiskirstymą ir atstovavimą partijoms, ES piliečių dalyvavimą EP rinkimuose ir domėjimąsi EP veikla. Demokratijos įgyvendinimo principus ji taikliai palygino su mokyklos valdymu - pvz., jei klasėje vyktų balsavimas dėl baleto užsiėmimų ir jame dalyvaujantys 3 mokiniai pritartų tokių pamokų įvedimui, visa klasė nuo pirmadienio privalėtų jas lankyti. Įdomus buvo ir lektorės pastebėjimas, kad valstybės laimės indeksas dažnai susijęs su piliečių aktyvumu rinkimuose. N. Bružienei paskatinus moksleivius įvardinti sritis, kuriose jaunimas jaučia EP sprendimų įtaką, gimnazistai paminėjo duomenų apsaugos reikalavimus ir maisto saugos klausimus.
    Antroji užsiėmimo dalis buvo skirta praktiniam darbui – interaktyviam žaidimui. Viskas vyko labai įdomiai ir įtraukiančiai. Mokiniai atstovavo vieną iš ES valstybių ir buvo priskirti vienai iš EP partijų. Dalis palaikė paprastų piliečių teises ir interesus, kiti skatino ekologiją bei gamtosaugą, o treti pasisakė už verslą ir laisvąją rinką. Šiandieniniame posėdyje moksleiviams reikėjo rasti kompromisą ir priimti sprendimą trimis labai skirtingais klausimais. Jie turėjo reglamentuoti elektroninių cigarečių naudojimą, elektroninių sekimo priemonių integravimą ir maisto švaistymą. Visas temas aptarę savo atstovaujamose frakcijose, moksleiviai išsiskirstė į komitetus pagal kiekvieną temą ir diskutavo, ką norėtų keisti ir kaip ketina spręsti iškilusias problemas. Ir galiausiai, kaip tikri EP nariai, gimnazistai balsavo už arba prieš draugų pateiktus siūlymus.
    Šis žaidimas praplėtė ne vieno mūsų suvokimą apie tai, kas yra Europos Parlamentas, kokiais principais jis remiasi, kaip jis veikia. Smagu, kad galėjome pabandyti būti politikais ir siekti kompromiso kiekvienu klausimu taip, kad jis būtų naudingas visiems. Labai džiugu, jog tokie renginiai vyksta ir viliamės, kad ateityje jų tik daugės ir jie įtrauks vis daugiau besidominčių moksleivių!
Goda Endzelytė, 3b klasė
 
 
NUOTRAUKOS
Kitos naujienos
PAGRINDINIS
© 2016 - 2024. Šakių “Žiburio” gimanazija. Visos teisės saugomos. Kopijuoti turinį be raštiško gimnazijos sutikimo griežtai draudžiama.
Kūrė: Justas Dėnas